PASUL I – SÂMBURELE UNEI IDEI

.

După 21 de ani şi 8 luni de când a fost făcută această fotografie, gândul mi s-a oprit asupra kilometrului zero din Piaţa Universităţii.

Ce vrea să zică acest kilometru zero? Cum adică kilometrul zero? Există un kilometru zero? Fizic, geografic? Nu. Există convenţia, “Bun domn’le, aici îi zicem kilometrul 0. De aici măsurăm restul. Colea e kilometrul 1”. Şi mai există ceva. Există axa timpului şi încă o infinitate de axe mai puţin măsurabile ale socialului, ale mentalului colectiv, ale mentalului individual, ale modei şi altele. Toate se suprapun peste acelaşi punct, acel 0, care înmulţit cu altele, pentru prima dată, nu dă tot zero.  Factorul X, cel care creează cu adevărat senzaţie şi putere e chestia aia de care uităm uneori “De aici măsurăm restul.”

Aventura mea a pornit de la o temă, ce a dus la căutarea unei imagini, ce m-a dus pe bloguri, site-uri, forumuri şi, aruncând un ochi neglijent peste textele de lângă imagini, am înţeles că şi viaţa mea e afectată incredibil de mult de kilometrul zero. Nu doar pentru că am fost prima oară la un concert rock la fântână, nu pentru ca acolo am legat cea mai strânsă prietenie şi nu pentru că revin în fiecare zi să mă duc la şcoală. De fapt, concertul se ţinea acolo pentru că e kilometrul zero. De fapt am legat prietenia pentru că am fost sugrumate de mulţime dar am rămas împreună şi mă duc acolo la scoală pentru că mi-am dorit să fiu aproape de acel loc pentru că îmi plăcea.

Nu îi zice nimeni kilometrul zero, să fim serioşi, îi zicem la universitate, la fântână, la arhitectură, la TNB (puteţi completa, vă rog, dacă i se mai spune şi altfel; eu de astea am dat în viaţa mea). De fapt, kilometrul meu zero nu e cel adevărat, nu de acolo se măsoară distanţele cadastrale (despre kilometrul 0 de la Biserica Sf. Gheorghe Nou click me), dar cred că cel din faţa TNB-ului respectă mai mult vorba aia Toate drumurile duc la Roma. 

De ce a fost ales să fie kilometrul zero? Pentru că este vizibil! Şi ca atare, dacă tu stai acolo, eşti şi tu vizibil.

Poate voi încerca să descopăr de ce este vizibil acest loc, poate voi încerca să vă ce se întâmplă în straturile acelea aşezate peste zeroul nostru, foarte probabil voi trata ce se întâmplă acum în locul nostru, poate îmi mai vin idei.

Probabil toate, dar este SIGUR că peste stratul de acum voi aşeza eu o imagine, în fiecare zi, ce seamănă cu fotografia de mai sus. Voi trece pe acolo în fiecare zi şi voi face o poză, şi voi scrie ceva. O să încep eu de la un zero şi vom vedea unde vom ajunge. Poate îmi vei ţine companie.

Advertisements
Comments
2 Responses to “PASUL I – SÂMBURELE UNEI IDEI”
  1. CH says:

    Îmi propun să văd cum va evloua acest blog, care pornește de la o idee generoasă și are un potențial foarte bun. Abia aștept să văd următoarea postare, apoi încă una și încă una. Baftă!

Lasă-mi un comentariu! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: