(Prima)Vara statuilor – Parodiile statuii lui Traian cu Lupoaica

Kilometrul nostru zero (simbolic, aka borna) este şi el un monument şi este un rezultat al istoriei. Din fericire, este mai puţin contestat ca alte surate presărate prin Bucureşti, nu foarte departe de el.

Zilele acestea am tot auzit, văzut şi comentat despre statui.

Am început cu sentimentul de groază că mă aflu în mijlocul reaşezării statuilor de la Universitate.

Venea un mare mare buldozer spre maşinuţa mea, părând netulburat de faptul că eram pe o stradă cu sens unic. Am apucat sa trec pe lângă el şi să o tulesc din zonă înainte să mă facă “istorie”. M-am întors pe jos după nişte poze.

Cotinuăm cu…

Statuia ce se numeşte : “Imperator Traianvs“. Am găsit un articol foarte lămuritor pe metropotam.ro (click aici) nefiind lămurită de imaginile ce îmi umpleu news feed-ul de pe facebook.

Fenomenul mi-a atras atenţia prin caracterul lui viral. Ce simplu au început să se producă tot felul de imagini amuzante şi cât de repede au ajuns şi la oameni care nu sunt deloc atenţi în momentul ăsta (eu).

Concluzia mea e simplă: Oamenilor din Bucureşti nu le plac statuile moderne. Şi în ultima vreme tot primim şi toate par să fie fori post-comuniste, nişte afimaţii pro-democraţie, libertate şi ancestrie regală…cu toate astea am arunca cu roşii în ele dacă ar fi un film despre Cocoşatul de la Notre-Dame. 

Tot metropotam.ro are un top ce cuprinde statuile respinse de noi: Ick factor: Statui şi monumente urâte din Bucureşti . Nu prea contest acest top =))

Dar concluzia tot mi se pare valabilă şi dacă mi se permite, aş vrea să sparg gaşca şi să spun că statuia lui Traian cu lupoaica nu arată atât de groaznic precum tot citesc. În poza asta arată chiar bine (jos)….deşi autorul articolului o descrie fără dram de milă .

de pe metropotam.ro

Bloggerul Horia Gârbea identifică destul de uşor unele dintre motivele pentru care această statuie irită şi nu încântă: alegeri, criză, Oprescu, maidanezi , locul geografic poate cam nefericit la care eu aş adăuga nuditatea şi simbolismul exagerat care e la modă printre artişti. Eu sunt pro-super-simbolism-interpretări infinite etc., dar hai să nu exagerăm.

E foarte clar că “lupoaica” e o combinaţie dintre lupul dacilor şi…   şi tocmai am rămas fraieră, holbându-mă la ecran. Căutând o poză să vă arăt lupul dacic am dat peste statuia noastră “nouă”…în curtea Academiei Române din Roma.

de pe blogul lui Miron Manega

E interesantă postarea domnului Miron Manega (dacă mai elimini din teorii… depinde ce crezi, ce preferi etc.) , dar şi mai interesante sunt cuvintele pe care el le citează şi ce aparţin artistului Marc Marinescu (am ales paragraful preferat):

“Gorduz a eliminat din simbolul Romei două personaje: Romulus şi Remus. Ele nu-s acolo. Capul lupoaicei, pus în dimensiune reală, în bronz, are o zvâcnitură spre stânga, care generează corpul şarpelui, astfel încât vedem simultan şi lupoaica, şi steagul dacic. Şarpele nu este însă întreg, este frânt, iar partea care lipseşte o întâlnim la extrema opusă, pe post de coadă a lupoaicei. Avem astfel o dublă posibilitate de citire a elementelor componente: fie ca transfigurare a lupoaicei în steagul dacic, fie invers – a steagului în lupoaica romană.
Iar poziţia lui Traian este nefirească: el nu pare că ţine în mod voluntar lupoaica în braţe. Pare că altcineva i-a pus-o în braţe, ca pe o fatalitate – artistul, în cazul de faţă.”

ciţi integral aici

Ce-mi place asta cu fatalitatea şi iar fatalitatea poporului român. Ah ce dulce amar e totul, nu? Mai am un pic şi recit Mioriţa. Sunt doar parţial ironică, trebuie să recunosc.

*Mulţumesc din suflet domnului ce a postat aproape acum un an despre o statuie pierdută prin boscheţii din Roma. Ador să descopăr chestii. Oare e aceaşi statuie, dar curăţată?Prooobabil 😀

trebuiau să fie de la Cătălin Botezatu

Auăleu era să uit…ce ziceam de simbolism şi toate alea? Hehehehehe

B365.ro, sursa foto

Şi ce ni se mai pregăteşte pentru înfrumuseţarea oraşului: Articol despre monumentul luptei anticomuniste şi altele  “… pana la sfarsitul mandatului, sa amplasez o statuie a lui Vlad Tepes”

DE ABIA AŞTEPT SĂ VĂD CUM VA ARĂTA VLAD ŢEPEŞ!!

Comments
4 Responses to “(Prima)Vara statuilor – Parodiile statuii lui Traian cu Lupoaica”
  1. SSG says:

    Nu inteleg simbolul(urile) acestei statui … cu toate ca statui mult mai abstracte mi se par muuuuuult mai frumoase (vezi Brancusi) , frumoase in adevarul si intregul sens al cuvantului !
    Nu inteleg nici scopul pt. care artistul (sa-i zic asa) a … produs aceasta piesa (nu pot spune creeat, din pacate) si mai ales mi-este total neclar motivul pt. care cineva a expus aceasta piesa intr-un loc public , la vedere adica !

  2. irninis says:

    Mie mi se pare oribila, mai ales ca nu ma pot abtine sa nu o compar cu statui de prin alte orase europene, gen Budapesta, Viena, ca sa nu mai vorbim de orasele italiene… da, incurajez arta moderna si tot ceea ce tine de ea, insa chiar au disparut de tot decenta si bunul-simt (artistic!)? insa asta este mult prea “moderna” pentru mine!

    • razwu says:

      Asa e. Ne mandrim ca avem imaginatie si simt artistic, noi ca romani. Si totusi cum e posibil sa se aprobe amplasarea unui kitsch ca asta in capitala romaniei si sa i se dea rangul de monument artistic. Mi se pare rusinos. Nici nu are sens sa incercam sa ne comparam cu orasele europene cu adevarat culturale. E ca si cum ai alege intre a te duce la Opera sau la o paranghelie marca Gutza.

  3. bucuresci says:

    Tot un plagiat pana la urma, ca la asta ne pricepem cel mai bine! La fel Casa Presei Libere, Arcul de Triumf, ferma Dalas din Slobozia si destule altele

Lasă-mi un comentariu! :)